תלמידות אמית אורי זכו בפרס בתחרות היזמות להנגשה לנכים
קרדיט צילום תמונה: מור בנגוסי
בתחרות שערכו השבוע רשת אמית וארגון נכי צה”ל בין בתי הספר המובילים בתחומי המייקרס ברשת, זכו תלמידות בית החינוך אמית אורי מעלה אדומים בפרס על יוזמה שהציגו לסייע לבעלי מוגבלויות בנסיעה בתחבורה הציבורית. המיזם הנקרא מקו-ME הוא מערכת ממוחשבת שמנהלת מקומות באוטובוס המיועדים לבעלי מוגבלויות.
בחודשים האחרונים נפגשו נכי צה”ל עם התלמידות והציגו להן אתגרים שעימם הם מתמודדים בתחומי הנגישות בתחבורה הציבורית. בין השאר הם סיפרו על קושי של נכים שאינם מרותקים לכסאות גלגלים לעלות לאוטובוס ולבקש מהיושבים בחלק המיועד לנכים, לקשישים ולכוחות הביטחון לפנות מקום לנוסעים בעלי תו נכה.
השבוע התכנסו התלמידות ליום שלם של עבודה משותפת על המיזמים יחד עם נכי צה”ל בבית הלוחם בתל אביב בסיומו הן הציגו את היוזמה שלהם בפני צוות שיפוט שהגיע לכבד את האירוע ובו קצינים מיחידה 8200, יזמים מחברות הייטק, מנכ”לים, חברי כנסת ועוד.
התלמידות הציעו פתרון ולפיו בעת תיקוף הרב-קו של בעל תעודת נכה, תידלק נורה אדומה (כמו זו שמותקנת בחניונים) וישמע קול התרעה לפנות את המושב עבור בעל המוגבלות. התלמידות זכו יחד עם חבריהם לקבוצה מתיכון אמית רון ארד ברחובות בפרס השתתפות בסדנה לדיוק האב- טיפוס במרחב מייקרס, וסדנת עבודת צוות ב-VR מציאות מדומה.
אושר בהרי תלמידת כיתה ח’ אומרת כי הבעיה משמעותית בעיקר בקרב נכים הסובלים מהלם קרב ואשר הנכות לא נראית עליהם. “עבורם, כך הבנו, מדובר בסבל גדול, תופסים להם את המקום באוטובוס והם מתקשים לעמוד על זכויותיהם. אנחנו מאמינות כי הרעיון פשוט וניתן ליישום ויוכל לסייע לבעלי מוגבלויות ואנחנו רוצות לחבר עוד גורמים שיעזרו לנו להפוך את זה לממשי”.
רוחמה ווגל, מנהלת בית החינוך אמית אורי אומרת כי היא גאה בתלמידות. “לא מובן מאליו שתלמידות חטיבת הביניים יאתרו פתרונות אמיתיים ויסייעו לנכי צה”ל. בחדר המייקרס בבית הספר יש לנו כלים מופלאים כמו מדפסות תלת מימד ואיתם התלמידות יכולים להכין פתרונות להקל על חיי נכי צה”ל. מדובר בפרוייקט מרגש ובחוויה יוצאת דופן”.
דודו גלבוע נציג ארגון נכי צה”ל שעבד עם התלמידות מספר כי הארוע הכיר לתלמידות את עולמם של הנכים וחשף אותם לקשיים שעימם הם מתמודדים. “המיוחד בפרוייקט הוא המעשיות והפשטות שבו. צורך של נכי צה”ל ועבודה של תלמידות שהביאו רעיונות מצוינים, עבדו עליהם והפכו אותן ליוזמות יוצאות מן הכלל”.
עופר האן סמנכ”ל רשת אמית אומר כי האתגר לתלמידים שילב חשיבה מורכבת, ניתוח שוק, הבנת צורך, יכולות פרזנטציה ויישום. “לצד המיומנויות של עבודת צוות, חשיבה יזמית והידע, זכו התלמידים לחוויה ערכית בהיכרות עם נכי צה”ל, גיבורי החברה הישראלית ועל הקשיים עימם הם מתמודדים. ומבחינתנו העיקר הוא כי הלמידה, המיומנויות והערכים שזורים בקשר בל ינתק”.
שחר בן שלום ראש תחום אקוסיסטם ברשת אמית אומרת כי השותפות עם ארגון נכי צה”ל היתה שיעור אמיתי בציונות והשראה יוצאת דופן על מהו חינוך במיטבו, ואיך כולנו- אנשי חינוך, מנטורים, מומחים, מנכ”לים ובכירים במשק- יחד- כאגודה אחת יכולים להביא פה בשורה מאוחדת ומעוררת תקווה אמיתית של שינוי תודעה עמוק ומרגש.