לקראת סיומה של מלחמת העולם השנייה, עם עלייתם ארצה של ילדים ובני נוער פליטים מאירופה, שבחלקם הגדול נותרו יתומים, נוצר בישראל הצורך להקים כפרי ילדים ונוער. הכפרים נבנו כקהילה חינוכית שבה לנים החניכים בפנימייה, עובדים במשק חקלאי ושותפים לחיים חברתיים וערכיים.
“מוסד עלייה” הוקם על אדמות קיבוץ רודגס. קבוצת רודגס נוסדה בשנת 1928 בעיר רודגס שבגרמניה על ידי צעירים מ”ברית חלוצים דתיים”. הם עלו ארצה שנה לאחר מכן והתיישבו על חלק מ”אדמות סלבנדי” שרכש בשנת 1913 הרב ד”ר יעקב אריה סלבנדי, עסקן יהודי-ציוני. מטרתו של הרב סלבנדי הייתה להקים על אדמות אלו מושבה ובית יתומים, אולם בשל מלחמת העולם הראשונה התכניות לא יצאו לפועל.
“בעתלית שהינו מספר ימים, ולאחר מכן לקחו אותנו לבית הבראה, שם מיינו אותנו למוסדות שונים בארץ. חלק מהילדים הופנו לזרם הדתי וחלק הופנו לזרם החילוני. כאשר שאלו אותי: ‘אבא שלך היה דתי?’ ‘אבא שלך הניח תפילין?’ הייתי צעיר ולא ידעתי לומר דבר. פתאום איש אחד, שישב שם שאל אותי: ‘תגיד, נקניק, אתה אוכל?’ אמרתי: ‘לא, מה פתאום!’ הוא שאל: ‘למה?’ עניתי: ‘זה טריפה’. כך הוא קבע שאני ילד דתי ונשלחתי ל’מוסד עלייה’, וכך נהייתי אדם דתי”.
המנהל שהיה אב ואם לחניכים
המנהל החינוכי הראשון של “מוסד עלייה” היה הרב יהושע בכרך. מנהל המשק היה ברוך כוכבא. מסירותו של המנהל, הרב יהושע בכרך, לילדים לא ידעה גבול. אחת המשימות הקשות והחשובות שנטל על עצמו הייתה לקרב, בעיקר את הבנים, לחיי תורה ומצוות. הוא עשה זאת ברוך ובחום על מנת להאהיב עליהם את ערכי היהדות. לדוגמה, בימי הסליחות נהג לארגן מקהלת בנים שעברה מבית לבית לפנות בוקר והעירה את החניכים ואת המדריכים לאמירת סליחות תוך ניגון שיר באידיש.
מתוך ראיון עם יונה הנדל, חניך ב”מוסד עלייה” בין השנים 1966-1962.
כפר הנוער אמי”ת פתח תקווה ע”ש בלאט (לשעבר “מוסד עלייה”) בניהולו של עמירם כהן הוא כיום קמפוס יפהפה, הטובל בירק ובפינות חמד – מקום שנעים לחיות בו. הכפר משמש קהילה חינוכית לבני נוער בכיתות ז’-י”ד, המתחנכים להיות בוגרים ציוניים-דתיים, בעלי ערכים והשכלה, המעורים בחברה הישראלית בכל תחומי החיים.
מזיכרונות אמית