אירועי ואדי סאליב
וואדי סאליב היא שכונה ערבית בחיפה, בה התגוררו עולים מצפון אפריקה. כישלונות בתהליך הקליטה של העולים הביאו לתחושות קשות של אפליה בקרב עולי ארצות האסלאם שבאו לידי ביטוי במאורעות ואדי סאליב. המהומות החלו בעקבות מריבת שיכורים בבית קפה. שוטר שהגיע להפריד בין האנשים ירה באחד השיכורים ופצע אותו קל. למחרת אורגנה הפגנה שבראשה עמד דוד בן הרוש איש השכונה שהקים את ארגון “ליכוד יוצאי אפריקה”, בהפגנה נשאו דגלים שחורים ואת דגל המדינה טבול בדם. ההפגנה הפכה להתנגשות אלימה והמהומות התפשטו ברחבי הארץ, בעיקר באזורים שבהם גרו יוצאי צפון אפריקה. בעקבות האירועים קמה וועדת חקירה לבדוק את האירועים.
מסקנות הוועדה היו:
יש לשפר את תנאי חייהם של יוצאי צפון אפריקה.
יש לשפר את רמת החינוך וההשכלה של ילדי השכונות.
יוצאי צפון אפריקה לא קופחו בהשוואה לעולים יוצאי ארצות אחרות.
השלכות אירועי ואדי סאליב על החברה הישראלית:
- הקשיים בתהליכי הקליטה של חלק מיהודי ארצות האסלאם הועלו למודעות הציבור במדינת ישראל, ובעקבות זאת נשאלו שאלות מהותיות בנוגע למדיניות הקליטה- היו שטענו כי אכן הציבור המזרחי סובל מאפליה ומקיפוח על רקע עדתי, ואילו האחרים טענו כי הסיבה למצב הירוד של העולים תלויה בכישוריהם, ועובדה היא, כי עולים חזקים יותר היגרו לצרפת וארצות אחרות.
- בעקבות המחאה, הממשלה החליטה על הקמת ועדה חקירה ממלכתית, כדי לבדוק אם המוחים הופעלו על ידי גורמים חיצוניים, את תפקוד המשטרה ואת הסיבות למחאה. הוןעדה מצאה כי בקרב עולי צפון אפריקה שוררת תחושת קיפוח ואף אפליה מכוונת שגרמו להתפרצות. בעיותיה של העדה נובעות, על פי הדו”ח, מעקירתה של הקהילה מדפוסי חיים מושרשים. מסקנות הוועדה הביאו לשיפורים ותיקונים מידיים, כמו הגדלת שכר פועלי הדחק, הגדלת מכסת ימי העבודה בחודש שנותנות לשכות העבודה, זירוז מתן קצבאות למשפחות מרובות ילדים, ניסיונות לפתור בעיות של מחוסרי דיור ומפוני מעברות. שכונת ואדי סאליב פונתה מתושביה וקיבלו דירות בשכונות יותר טובות, החלו בשיקום שכונות עוני ברחבי הארץ, יוצאי צפון אפריקה נכנסו לפוליטיקה ונחלו הצלחה בפעולותיהם, חל שיפור במערכת החינוך בשכונות מצוקה ועיירות פיתוח
- התושבים בואדי סאליב פיתחו עוינות וחשדנות כלפי הממסד (הממשלה), וראו בממסד אחראי לחוסר ההצלחה בקליטתם ולאפלייתם בהשוואה לקבוצות אחרות בחברה ההתפרצות האלימה בואדי סאליב נבעה מתחושות של תסכול, קיפוח ואפליה שנבעו מקשיי קליטתם בתחומים השונים: כמו תנאי דיור קשים, אחוז גבוה של מובטלים, רמה ירודה של שירותים קהילתיים בשכונה, בהשוואה לשכונות סמוכות בעיר.