11 נקודות התיישבות בנגב
בלילה בין ה-5 ל-6 לאוקטובר שנת 1946 יצאו מאות כלי רכב ומשאיות למבצע התיישבות מהיר בתום יום הכיפורים. המטרה – הקמה ויישוב של 11 יישובים חדשים בגזרת הנגב על מנת להרחיב את גבולות הארץ והשליטה בהם. מבצע “11 נקודות” בנגב.
שנתיים לפני קום מדינת ישראל, מרבית העולים והמתיישבים שוכנים במרכז הארץ ובצפונה. הנגב כמעט ומנותק מההתיישבות היהודית והשליטה נמצאת בידי הבדואים המקומיים. אנשי הסוכנות היהודית מתכננים מבצע מסובך בו בתוך לילה לכל היותר, יקימו מספר יישובים בנקודות מפתח ברחבי הנגב, זאת על מנת להעשיר את יכולת האחיזה של ההתיישבות היהודית בדרום הארץ.
מעמיסים אנשי היישוב יחד עם אנשי הסוכנות עשרות משאיות ועשרות נוספות של רכבי משא ומתחילים את דרכם באישון לילה לעבר הדרום. בטרם ביצעו את המהלך, ייזמו אנשי הסוכנות רכישה מרוכזת של מאות דונמים ברחבי הנגב. בין אנשי העסקים שמימנו את הרכישות, היו משה סמילנסקי , הקרן הקיימת ו”הכשרת היישוב”, אשר אלו רכשו את הקרקעות המיועדות להקמת 11 יישובים שונים.
את המבצע הטילו על אחד ממפקדי ההגנה יוסף אבידר, שהיה אחראי לתכנון בפועל של המבצע בשילוב של לוחמים ונוטרים שאיבטחו את השיירה לנגב. בעת נסיעתם דרומה, השתדלו אנשי השיירה לנוע ללא רחשים מיותרים, זאת משום המעבר לצידי יישובים ערביים סמוכים שהיו עשויים להבחין בהם. אך עם זאת, לקחו בחשבון שאף אחד לא יחשוב על קיומו של מבצע שכזה לאחר תום יום הכיפורים שכן ידוע כמועד שגורם לחולשה אצל היהודים. כמו כן, בחרו מתכנניו של המבצע ביום זה משום שלמחרת – יום א’ הינו יום חופש אצל הבריטים, מה שיגרום עיכוב בפעילותם במידה ותהיה כזאת כנגד היישובים החדשים.
על מנת להחיש את הקמת היישוב, הגיעו המתיישבים הטריים מוכנים בסלילי גדרות תיל, אלו אמורים ליצור את החוצץ ליישוב הטרי, חבית מים מעל סולם היתה כמגדל מים ובחלק מהיישובים אף הובאו על המשאיות חלקי צריפים אשר הוקמו כבר באותו הלילה.
היום שאחרי עם שחר מגיעים החיילים והשוטרים הבריטים למרבית היישובים הטריים, במרביתם הסתכלו במתיישבים הצעירים אשר חלקם לא ששו מפניהם ואף המשיכו את הבניה הזריזה של צריפיהם.
השוטרים בתגובה לקחו מס’ מתיישבים לחקירה לשם בירור בעלות על האדמות, אך לא עשו דבר. נוהגים לשייך את מהות החוק העות’מני לעניין, אשר זה אוסר הריסת מבנה מגורים בעל כיסוי גג. ככל הנראה משום חשש מתגובת העולם להרס בתים של מתיישבים, השאירו הבריטים את היישובים כפי שהם ולא נגעו בדבר.