מבצע אחים- עליית יהודי אתיופיה
בשנת 1973 פסק הרב עובדיה יוסף שהיה אז הרב הראשי הספרדי, כי ביתא ישראל (הכינוי ליהודי אתיופיה), הם יהודים צאצאי שבט דן, ומדינת ישראל צריכה לפעול לטובת עלייתם לישראל. בעקבות הפסיקה של הרב עובדיה, החליטה הכנסת להחיל את חוק השבות גם על יהודי אתיופיה. בגין שהיה אז ראש ממשלה מורה לראש המוסד “הביאו לי את יהודי אתיופיה”.
מצבם של יהודי אתיופיה התדרדר ב-1974, עם עלייתו לשלטון של משטר קומוניסטי. המשטר החדש גייס לצבא ילדים בני 12, אסר על קיום הדת היהודית, סגר בתי ספר יהודים, מ-1977 אסר על היציאה מאתיופיה, וראה ביהודי אתיופיה מרגלים לטובת מדינת ישראל.
בניגוד לעלייה מברה”מ, יהודי אתיופיה עשו את דרכם לישראל באמצעות סיוע שניתן ממדינת ישראל, ובמיוחד המוסד (ארגון הביון של מדינת ישראל). בעקבות האיסור על יציאה משטחי אתיופיה, וסבלם הקשה של היהודים, החליטה ישראל, לנקוט במבצעים יזומים, על-מנת לעלות את יהודי אתיופיה לישראל. פרדה אקלום היה איש חינוך יהודי-אתיופי, סוכן “המוסד” ופורץ הדרך של העלייה מאתיופיה לישראל דרך סודאן. פעילותו הכינה את התשתית למבצע משה בשנת 1984.
במהלך החודשים נובמבר-דצמבר, 1984, נערך “מבצע משה”. המבצע נוהל ע”י המוסד הישראלי, שהצליח לרתום למשימה את עזרתה של ממשלת סודן, תוך שמירה על סודיות מוחלטת. יהודי אתיופיה הצליחו לברוח, תוך כדי שהם נעו על נתיב בריחה מאתיופיה לסודן, ושם הועלו על מטוסים לישראל. במהלך מבצע משה, עלו לישראל 6700 יהודים.
המבצע של עליית יהודי אתיופיה הופסק בפתאומיות לאחר שחשיפתו בכלי התקשורת, גרמה לממשלת סודן לחדול מתמיכתה במבצע. היהודים שנותרו בסודן ולא הספיקו לעלות על המטוסים, ניצלו הודות תמיכתה של ארה”ב ששלחה מטוסי תובלה לסודן. מטוסים אלה השתתפו בשני מבצעים קטנים: “מבצע שבא” ו”מבצע יהושוע”, שמטרתם היתה לעלות לישראל את יתר היהודים שנותרו בסודן. עד סוף שנות ה-80 עלו לישראל כ-15,000 יהודים מאתיופיה.
המסע שערכו היהודים מאתיופיה לסודן, היה מסע רגלי שבמהלכו סכנו היהודים את חייהם. במהלך המסע הם היו נתונים להתקפות של שודדי דרכים, הם סבלו מרעב וצמא. המסע נערך כמה שבועות, ולעיתים נמשך מספר חודשים ואפילו שנה.
ב-1987, התחלף המשטר באתיופיה והיחסים הדיפלומטים בין אתיופיה לישראל חודשו. ב-1989 קמה שגרירות ישראלית באדיס-אבבה (בירת אתיופיה). ב-1991 התקיים מבצע עלייה נוסף – “מבצע שלמה”, ביוזמת מדינת ישראל ויהדות ארה”ב. ממשלת אתיופיה הסכימה לשתף פעולה עם המבצע בתמורה לקבלת סכום של 40 מיליון דולר. בחודש מאי 1991 עלו לישראל ברכבת אווירית 14,000 עולים בפחות מיומיים.
במהלך שנות התשעים הגיעו לישראל עוד 403,000 עולים, ובין השנים 2002-2005 הגיעו עוד 13,000 עולים.