מסך הברזל ועליית יהודי ברית המועצות
מסך הברזל הוא כינוי לשלטון הקומוניסטי ברוסיה שהוביל החל מ1917, לניתוקה של ברית המועצות בעולם. תושבי ברית המועצות לא הורשו לצאת ממנה. בשנות שלטונו של סטלין השליט הקומוניסטי, נרצחו מיליוני רוסים, ביניהם יהודים רבים. השלטון הקומוניסטי לא איפשר ליהודים לקיים את התרבות היהודית ואסר על קיום תכנים דתיים וציוניים.
הקמת מדינת ישראל גרמה בקרב יהודי ברית המועצות לגל התלהבות, אך המשטר הרוסי הגיב במסע הכפשות נגד הציונות ומדינת ישראל. במסגרת המשטר הקומוניסטי, יהודים רבים, אחר קום המדינה חוו רדיפות ופגיעות קשות. המדיניות האנטי ציונית ואנטי יהודית, הובילה למאסר של יהודים על ידי הקג”ב, העלמויות של אנשים, התנקשויות, והוצאה להורג של כל האינטליגנציה היהודית- משוררים, סופרים, אמנים ועיתונאים, היא כללה גם סגירת כל ביה”ס והתאטראות היהודים. ב- 1953 סטלין מת, אך המדיניות הנוקשה והרודפת כלפי היהודים נמשכת.
לניצחון במלחמת ששת הימים ולגלי השמחה והאופוריה שליוו את הניצחון הייתה השפעה על יהדות רוסיה. שם מתחילה פעילות מחתרתית ציונית. היהודים שפועלים בפעילות מחתרתית זו חשופים למאסרים וחקירות של הקג”ב.
היהודים שנכלאו בגלל רצונם ומאמצם לעלות לארץ ישראל מכונים – “אסירי ציון”. ב- 1970 מתחילה פעילות ציבורית למען יהודי ברית המועצות וב- 1971 מגיע לארץ גל העולים הראשון מרוסיה לארץ ישראל. אך ישנם יהודים שהשלטון בברה”מ עדיין לא מאפשר להם לעלות לארץ ישראל והם מכונים “מסורבי עליה”.
למען אסירי ציון ומסורבי העלייה מתנהל מאבק ציבורי גדול בזירה הבינלאומית תחת הסיסמא – “שלח את עמי”. בעקבות הלחץ הציבורי שוחררו אסירי ציון. אך עדיין מרבית היהודים ברוסיה נשארים שם. בעקבות נפילת הגוש הקומוניסטי בשנות ה-90 החלו גליה עליה גדולים מברית המועצות למדינת ישראל.