הסכמי אברהם
הסכמי אברהם הם מספר הסכמים לנרמול היחסים שבין ישראל למספר מדינות ערביות שנוצרו בתיווך ארצות הברית. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כינה את ההסכמים “הסכמי אברהם”, על שמו של אברהם המקראי, הדמות המקשרת בין הדתות האברהמיות.
ארבעת ההסכמים וההצהרות שהושגו עם איחוד האמירויות הערביות, בחריין, מרוקו וסודאן, מהווים פריצת דרך בתהליך השלום האזורי ואולי אף פתח להצטרפות של מדינות ערביות ומוסלמיות נוספות לתהליך הנורמליזציה עם ישראל.
הסכם איחוד האמירויות הערביות–ישראל – הסכם לנרמול יחסים מלא בין ישראל לאיחוד האמירויות הערביות, אשר הוגדר כהסכם שלום. נחתם ב-15 בספטמבר 2020 בטקס חגיגי בבית הלבן,
הסכם בחריין–ישראל – הסכם לנרמול יחסים בין ישראל לבחריין, הוגדר כהצהרת שלום על ידי הצדדים . ב-18 באוקטובר נחתם במנאמה, בחריין, הסכם ביניים לכינון יחסים דיפלומטיים בין המדינות.
הסכם ישראל–סודאן – ב-23 באוקטובר 2020 התקיימה שיחת טלפון פומבית משולשת בין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו וראש ממשלת סודאן עבדאללה חמדוכּ. בשיחה הכריז הנשיא טראמפ על הסכמת ישראל וסודאן להשכין שלום ביניהם, וכי בשבועות הקרובים שני הצדדים ייפגשו כדי לנהל משא ומתן על הסכמי שיתוף פעולה ביניהם. כאמור סודאן חתמה בהמשך על הצהרת הסכמי אברהם.
הסכם ישראל–מרוקו – חידוש היחסים בין ישראל למרוקו. מהודעת חצר המלוכה המרוקאית עלה כי ההסכם יכלול בשלב הראשון פתיחה הדדית של נציגויות ומשרדי מסחר והפעלת טיסות ישירות בין המדינות. ההסכם נחתם רשמית בארמונו של מלך מרוקו, מוחמד השישי ברבאט, ב-22 בדצמבר 2020.
השפעת ההסכמים
הבסיס לכל הסכם שלום הוא קודם כל אינטרס משותף, ובמקרה של ישראל ואיחוד האמירויות מדובר במכלול אינטרסים משותפים – החל מהאינטרס הביטחוני הנובע בעיקר מהאיום האיראני על המרחב המזרח-תיכוני וכלה באינטרס הכלכלי, שכן הפוטנציאל לשיתוף פעולה כלכלי וביטחוני.
ההסכמים בין ישראל לחלק ממדינות המפרץ יצרו אפקט חיובי ביחסים של ישראל עם מדינות ערביות נוספות
- ערב הסעודית שתמכה בהסכמים הללו מאחרי הקלעים, אישרה בעקבותם מעבר חופשי של הטיסות הישראליות האזרחיות מעל שטחה לבחריין או איחוד האמירויות .
- באוקטובר 2020 נחתם הסכם תעופה בין ישראל וירדן שיאפשר טיסות חוצות במרחב האווירי של שתי המדינות, ירדן וישראל, הן של מטוסים אזרחיים והן של מטוסים צבאיים.
- סודאן החלה בסוף 2020 לאפשר לטיסות ישראליות לעבור מעל שטחה.
- ב-14 ביולי 2022 בעת ביקור הנשיא ביידן בישראל הודיעה ערב הסעודית כי תפתח את המרחב האווירי שלה לטיסות של כל המדינות, שמשמעותה כי טיסות ישראליות אזרחיות לכל יעד יוכלו לעבור מעל שמיה.
- ב-23 בפברואר 2023 נפתח המרחב האווירי במדינת עומאן באישור סולטן עומאן לטיסות מישראל, אשר מקצר את הטיסות למזרח הרחוק ביותר משעתיים.