חציית תעלת סואץ
מבצע אבירי לב היה מבצע צבאי של צה”ל במסגרת מלחמת יום הכיפורים. מטרת המבצע הייתה לצלוח את תעלת סואץ במצרים, לכבוש שטחים ממערב לה ובכך להכריע את המלחמה בחזית הדרום. המבצע בוצע על ידי אוגדה 143 בפיקודו של האלוף אריאל שרון, שכללה 3 חטיבות שריון חטיבת צנחני מילואים 247, ומספר גדודי הנדסה/צליחה.
הצליחה, היתה הביטוי המובהק למהפך של צה”ל במלחמה – מהפתעה ונסיגה, להתקפה והכרעה. הצליחה התבצעה בתפר של חצי קילומטר שבין הארמייה המצרית השנייה לבין האגם המר הגדול. התפר הזה, אותר על ידי גדוד הסיור של אוגדה 143 בפיקודו של אריאל שרון ימים ספורים אחרי תחילת המלחמה, אולם, רק כעבור שבוע ימים התפר נוצל לצורך המהלך הדרמטי. הצליחה כללה שני מהלכים מקבילים, הראשון, קרב (ראשון) עקוב מדם בחווה הסינית שחסמה את הצירים העיקריים אל אזור הצליחה. בצירים אלה היה צריך להוביל את הגשר העיקרי של צה”ל – גשר הגלילים. על הקרב פיקד אל”מ אמנון רשף מפקד חטיבה 14, כאשר תחת פיקודו לחמו 6 גדודים(!). בסיומו של הקרב, נכבשו חלקים מהציר, אולם, חלקו נשאר בשליטה מצרית והוא נשאר חסום.
אולם, במקביל, כמעט ללא קרב, הסתננו חיילי חטיבת הצנחנים מילואים 247, אל התפר בו אמורה היתה להתבצע הצליחה. בראש הכוח היתה פלוגת ההנדסה החטיבתית אשר חצתה את התעלה בסירות גומי, והודיעה בקשר את המילה שכל המטכ”ל חיכה לשמוע – אקפולקו – חצינו את התעלה.
על צליחת התעלה פיקד באופן אישי מפקד האוגדה האלוף אריאל שרון שהנחה בעצמו את מפעילי הטרקטורים היכן לפרוץ את הסוללה כדי לאפשר ירידה אל המים. כך שבאותו לילה גורלי, התנהל הקרב הקשה ביותר בתולדות צה”ל על החווה הסינית, וסמוך אליו במרחק של 500 מטר בלבד התנהלה בשקט וללא הפרעה הצליחה גופה. בלילה שלאחר מכן התנהל הקרב השני בחווה הסינית בהשתתפות גדוד 890 של הצנחנים בפיקודו של איציק מרדכי ובסיוע גדוד שריון 100 בפיקודו של אהוד ברק.
צליחת התעלה הכתה את המצרים בתדהמה, והוכיחה את כושר ההתאוששות ורוח הלחימה של לוחמי הצה”ל. במידה רבה, הצליחה היא זו שגרמה לכך שמאז ועד היום מדינות ערב לא העזו שוב לתקוף את מדינת ישראל.