גבעת התחמושת
במהלך מלחמת ששת הימים, במהלך המערכה על שחרור ירושלים, נערך קרב קשה על מוצב ירדני שנקרא – גבעת התחמושת. המתחם הוקם על ידי שלטונות המנדט הבריטי בתחילת שנות ה- 30 של המאה ה- 20 ,והוא שימש מחסן נשק של בית ספר לשוטרים בריטים שהוקם במקום. כך זכתה הגבעה לשמה. במהלך מלחמת העצמאות נכבש המוצב על ידי הלגיון הירדני. כיבוש המוצב ניתק את הר הצופים ממערב ירושלים והפך אותו למובלעת ישראלית מבודדת ומוקפת. מצב קשה זה נמשך במשך 19 שנה, עד לכיבושה של הגבעה במהלך מלחמת ששת הימים.
בלילה שבין 5 ביוני ל- 6 ביוני 1967, בלילה חשוך ללא ירח, פלוגת צנחנים במילואים טיפסה במעלה גבעת התחמושת כנגד האש הירדנית ודרך תעלות וביצורים. הקרב נמשך כשלוש וחצי שעות, והלחימה בין התעלות הצרות של המוצב והבונקרים המבוצרים הפכה את הנצחון בקרב כמעט לבלתי אפשרי. אומץ הלב של הלוחמים, הנחישות שלהם ותחושת האחריות כלפי חבריהם הם שהכריעו לבסוף את הקרב.
יקי חץ-חיימוביץ, לחם בקרב וסיפר שכאשר נפגע המ”מ, ” חשתי שחומת מגן נפלה לפניי, והתיישבתי בתעלה. עכשיו הייתי צריך להחליט מה אני עושה. קמתי והתחלתי ל התקדם. לא הייתי מפקד, אך ידעתי שאם לא אמשיך, כל חבריי יהיו בסכנה. חשתי שנותרו לי עוד חמישה מטרים לחיות כי אם אמשיך אהיה בסכנה להיפגע, ואף על פי כן הלכתי צעד קדימה, ועד היום אני ממשיך. גם כאשר אני חש שיש בפניי קיר שאינני יכול לעבור, אני מתקדם. אלה הערכים עליהם התחנכתי – ערך הרעות וערך האחריות”.
גבעת התחמושת נכבשה, אך הניצחון היה מר, כמות הנפגעים בקרב הייתה רבה מאד.
לאחר מלחמת ששת הימים הפך המוצב לאתר מורשת ממלכתי ולמוזיאון. מאז ועד היום הוא מוקדש לציון שחרורה ואיחודה של ירושלים במלחמת ששת הימים ולזכרם של 182 הנופלים במערכה על העיר. מספר חודשים לאחר תום המלחמה כתב יורם טהר-לב את השיר “גבעת התחמושת”, המספר את סיפור הקרב.