הפצצת הכור בעיראק- מבצע אופרה
תקיפת הכור הגרעיני בעיראק, הידועה גם כמבצע אופרה ומבצע תמוז, הוא סיפור גבורה מיוחד על מקצועיות, דבקות במשימה וחתירה לניצחון וכמובן, אחריות.
מבצע אופרה- הוא מבצע הפצצת הכור הגרעיני העיראקי תמוז (אוסיראק) שהתרחש ב-7 ביוני 1981 על ידי מטוסי חיל האוויר הישראלי. מפקד חיל האוויר דאז, האלוף דוד עברי, נתן את הפקודה. שמונה מטוסי F-16, חמושים בפצצות במשקל של קרוב לשתי טונות ועמוסים בדלק, המריאו בזה אחר זה לעבר בגדד.
המטרה: השמדת הכור הגרעיני “אוסיראק”. המטוסים טסו 1,100 ק”מ מעל ערב הסעודית. בתום הפעולה הושמד הכור העיראקי, הופסקה תוכנית הגרעין העיראקית, והוסר האיום הפוטנציאלי על מדינת ישראל. בני בריתה של ישראל הופתעו מהפעולה, ועימותים דיפלומטיים הביאו לגינוי ישראל באומות המאוחדות ולסכסוך עם ארצות הברית שהתנגדה לפעולה ולשימוש שנעשה בכלי נשק אמריקאיים.
מנחם בגין ראש הממשלה הציב את הטיפול בגרעין העיראקי כאחד היעדים המרכזיים של ממשלתו. בגין כינס דיון אסטרטגי מצומצם בלשכתו, בו נכחו בכירים במערכת הביטחון ובקבינט. דווקא ראש אמ”ן יהושע שגיא וראש המוסד יצחק חופי התנגדו לתקיפה, אך מפקד חיל האוויר דוד עברי והרמטכ”ל רפאל איתן תמכו במהלך בנחישות. היו שהתנגדו בדיון ממשלתי אך בגין היה נחוש, בסיומו של אחד הדיונים קם ודפק על השולחן. “לעולם לא עוד”, אמר בנחישות. “לא תהיה שואה שנייה במאה הזו”.
אילן רמון, צעיר התוקפים, קצין הניווט של טייסת אבירי הצפון. לימים היה האסטרונאוט הישראלי הראשון ונהרג באסון מעבורת החלל קולומביה, בדרגת אל”ם.