התלמיד צריך להגדיר היטב את שאלת המחקר או שאלות שיבהירו בדיוק מה הוא צריך לבדוק בעבודה. אין להקל ראש בשלב זה כי הניסיון מלמד שכאשר השאלה ודרכי בדיקתה מוגדרת היטב, התלמיד יצליח בעבודה ביתר קלות. המפתח להצלחה הוא שאלה בהירה ומוגדרת היטב. יש להפוך את הנושא לשאלה או שאלות שיבהירו בדיוק מה התלמיד צריך לבדוק בעבודה.
השאלות יכולות להיות במספר תחומים:
בחינת דעה מסוימת – לקיחת דעה הלכתית בסוגיה מסוימת ובדיקתה. השאלה תנוסח: מה דעתו של הרב… בנושא… בעבודה ייבחנו הנקודות הבאות: מה הרקע לפסיקה ההלכתית?, על איזה מקורות תלמודיים/אחרים מבסס הרב את שיטתו, כיצד מתייחס לדעות אחרות, כיצד התייחסות הפוסקים האחרים לדעתו?, ההשפעה ההלכתית של פסיקתו.
בחינת נושא הלכתי מסוים – סקירה והשוואה בין הדעות החולקות בנושא זה או במכלול נושאים הקשורים בו. השאלה תנוסח: דעת רבנים בני זמנינו (או: דעת הראשונים וכו’) בשאלת…
השתלשלות פסיקת ההלכה – סקירת נושא הלכתי מסוים ובחינה האם יש החמרה או הקלה לאורך הדורות ביחס לנושא זה או שאין שינוי, האם עולה מדעות הפוסקים הסיבה לשינוי הגישה?. השאלה תנוסח: השתלשלות פסיקת ההלכה בתקופות השונות בנושא…
עיון בסוגיה תלמודית לפי שיטה פרשנית או שיטות פרשניות – לקיחת סוגיה בגמרא והתבוננות בה לפי שיטה פרשנית מסוימת, תוך השוואה לשאר שיטות הפרשנים. והתבוננות: מה החידוש בשיטה זו, מה השאלות שהעסיקו את הפרשן בסוגיה, איך משיב על השאלות של שאר הפרשנים.